MEDYCYNA
21 grudnia 2022

Znamy stanowisko GIFu w sprawie HHC

"Zaskakujące stanowisko GIFu dotyczące HHC! Czy to rewolucja na rynku konopi?

Na rynku konopnym co roku pojawiają się nowe produkty. Jednym z nich jest HHC. To substancja która budzi poważne obawy użytkowników – w większości chodzi nieuregulowane przepisy. W związku z tym Główny Inspektorat Farmaceutyczny wydał oficjalne oświadczenie w tej sprawie.

O co chodzi z tym HHC?

HHC – czyli heksahydrokanabinol to substancja, która zalewa rynek konopny na całym świecie. Oczywiście produkty HHC zyskały największy hajp przez to, że wywołują doznania psychoaktywne i są legalne we wszystkich stanach USA. Dzięki temu tamtejsze firmy konopne mogą bez żadnych problemów sprzedawać je np. przez Internet. Dobrym przykładem tego, że ten model biznesowy się opłaca jest sklep amerykańskiego youtubera Dope As Yola – the Dopest.

Produkty HHC zyskały równie dużą popularność w Czechach. Na naszej relacji z targów konopnych w Pradze mogliście zobaczyć wiele stoisk, które zajmowały się sprzedażą tych produktów. Działa to na bardzo podobnej zasadzie co w USA. HHC jest tam po prostu dozwolone.

W związku z rosnącą popularnością, HHC pojawiło się także w Polsce. Można je kupić na różnych portalach aukcyjnych. Jednak ich legalność jest poddawana pod wątpliwość. Właśnie dlatego otrzymaliśmy jasny komunikat od Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego.

HHC
Stanowisko HHC na targach konopnych w Pradze

Komunikat GIF w sprawie HHC

Heksahydrokanabinol to tak zwany analog THC. HHC powstaje po przez uwodornienie THC w warunkach laboratoryjnych. Według naukowców jest bardziej stabilnym związkiem, który również wiąże się z receptorami endokannabinoidowymi, jednak jego oddziaływanie może być słabsze niż klasycznego tetrahydrokannabinolu.

Główny Inspektorat Farmaceutyczny wydał oficjalne oświadczenie w sprawie wytwarzania, sprzedawania i posiadania tej substancji:

HHC jest substancją kontrolowaną, a jej posiadanie, stosowanie, wytwarzanie, przerabianie, przetwarzanie, dystrybucja oraz wszelkie inne czynności z nią związane są objęte reżimem przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii

Główny Inspektorat Farmaceutyczny

W związku z tym za posiadanie suszu czy penów z HHC można spodziewać się poważnych konsekwencji prawnych – w tym nawet kary więzienia. Według polskiego prawa jest to taka sama substancja jak THC, dopalacze czy inne narkotyki.

Heksahydrokanabinol został wskazany w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 r. w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1665) jako substancja psychotropowa grupy I-P (pkt. 96) i występuje w tym załączniku pod nazwą (6aR, 10aR)-6a,7,8,9,10,10a-heksahydro-6,6,9-trimetylo-3-pentylo-6H-dibenzo[b,d]piran-1-ol.

Inspekcja Farmaceutyczna

Jeżeli szukasz legalnych produktów konopnych to wbijaj do sklepu ROLLMOPS. Znajdziesz tam tylko sprawdzone susze i olejki CBD, najlepsze waporyzatory i wiele akcesoriów do palenia.

źródło: gov.pl

Mikołaj Rusin

Autor: Mikołaj Rusin

Redaktor portalu weedweek.pl Kontakt: [email protected]

WEEKLY NEWSLETTER

Dziękujemy za zapis do newslettera.
Błąd. Spróbuj ponownie.
MEDYCYNA Marihuana na ból. Najskuteczniejszy środek w leczeniu przewlekłego bólu Marihuana na ból a pacjenci z zespołem bólu przewlekłego - jak terapia konopiami może im pomóc? Przeczytaj więcej Justyna Walentynowicz23 lutego 2024
MEDYCYNA Różnice między medyczną marihuaną a suszem CBD Jaka jest różnica między medyczną marihuaną a CBD? Tego dowiesz się z naszego artykułu! Adrian Lewandowski22 lutego 2024
MEDYCYNA Badanie: Marihuana łagodzi głód narkotykowy i uzależnienie Marihuana łagodzi głód narkotykowy - pomoc dla osób uzależnionych i narzędzie do redukcji szkód wywołanych przez stymulanty Justyna Walentynowicz20 lutego 2024