fbpx
BIZNES
29 lipca 2021

Kuchnia konopna jest dla każdego! Kolejna edycja konopnych warsztatów online już 14 sierpnia!

Kuchnia konopna jest dla każdego! Masz ochotę na pyszne i zdrowe potrawy? Weź udział w konopnych warsztatach online i naucz się przyrządzać dania z wykorzystaniem konopi! Odkryj nowe smaki i korzyści zdrowotne, jakie niosą ze sobą produkty konopne. Zarejestruj się już teraz na najbliższe warsztaty, które odbędą się już 14 sierpnia!
kuchnia konopna

Autorka książki “Konopie i marihuana w kuchni” przekonuje ludzi do gotowania z konopiami podczas swoich warsztatów kulinarnych.  W sierpniu odbędzie się 2 edycja wydarzenia. Będzie to doskonała okazja, by poznać tajniki kuchni konopnej, czyli potraw z żywnością konopną, taką jak nasiona z konopi czy mąka konopna oraz domowych przetworów z kwiatostanów konopi, bogatych w CBD i THC. Uczestnicy przygotują domowe masło konopne i potrawy z jego udziałem, nauczą się przygotowywać wegański nabiał z nasion konopi, dowiedzą się też sporo o dawkowaniu i właściwościach produktów z konopi.

Warsztaty z Małgorzatą Szakułą

Kuchnia konopna jest dla każdego”. To hasło przewodnie nadchodzących warsztatów, podczas których uczestnicy będą przełamywać tabu, związane z gotowaniem z konopiami. „Wykorzystamy różne części konopi, od kwiatostanów, liści do nasion i produktów z nich powstających, jak olej czy białko. Chodzi o to, by uświadomić uczestnikom jak łatwo mogą wprowadzić konopie do swojej codziennej diety, a także, dlaczego warto to zrobić… „ dodaje autorka warsztatów, blogerka kulinarna i konopna influencera, Małgorzata Szakuła. Jej blog smilingspoon.pl to pierwszy w Polsce blog kulinarny poświęcony kuchni konopnej, jest też autorką konopnych książek kulinarnych, między innymi ostatnio wydanej pozycji „Konopie i marihuana w kuchni”.

Pierwsza edycja warsztatów cieszyła się sporym zainteresowaniem, uczestnikom spodobał się także format wspólnego gotowania online, bez potrzeby wychodzenia z domu. Udział w wydarzeniu to nie tylko okazja do pogłębienia praktycznych umiejętności gotowania z konopiami, oprócz części warsztatowej odbędzie się też godzinny wykład poświęcony właściwościom konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Całość odbywa się w kameralnej grupie do 15 osób, atmosferze wzajemnej wymiany doświadczeń i przede wszystkim świetnej zabawy.

Jakie potrawy będą przygotowywać uczestnicy warsztatów?

Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się między innymi, jak przygotować domowe masło konopne infuzowane CBD / THC, inaczej ekstrakt z kwiatostanów konopi (siewnych lub indyjskich – czyli medycznej marihuany) w wybranym tłuszczu, który potem wykorzystamy w dwóch recepturach: makaronie z konopnym pesto, cukinią i pomidorkami cherry infuzowanym CBD / THC oraz konopnych pralinach z CBD / THC.

Oprócz konopnych infuzji uczestnicy poznają także potencjał kulinarny żywności z konopi siewnych. Wstępem będzie nauka przygotowania konopnego nabiału, na przykładzie konopnego mleka konopne i twarogu z nasion konopi. Z dań obiadowych z dodatkiem mąki konopnej uczestnicy przygotują gryczane bliny z wegańskim łososiem, kaparami i kremowym dipem z nasion konopi. Całą przygodę dopełni pyszne smoothie z mango z białkiem konopnym, które z pewnością przyjemnie pobudzi kubki smakowe. Łącznie będzie to wegańskich potraw z udziałem konopi.

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?

Bo jest to niepowtarzalna okazja, by zdobyć nową wiedzę praktyczną i teoretyczną od osoby, która zajmuje się tematem od wielu lat, no i wziąć udział w pierwszych takich warsztatach organizowanych w Polsce. W cenie warsztatu osoby otrzymują także książki autorki oraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw, marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5 g suszu CBD czy herbatka konopna. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.

Jeśli jesteś fanem kuchni konopnej, ale brak Ci pewności siebie i podstaw merytorycznych, albo poszukujesz ciekawych i zdrowych inspiracji kulinarnych, a może nie masz pojęcia o konopiach i chcesz poznać podstawowe informacje o roślinie i jej obróbce w kuchni? W każdym z wymienionych przypadków z pewnością nie będziesz zawiedziony udziałem w tym warsztacie. Poza tym będzie to doskonała okazja do poznania nowych smaków i przetestowania działania konopi na sobie. 

Mikołaj Rusin

Autor: Mikołaj Rusin

Redaktor portalu weedweek.pl Kontakt: [email protected]

Zobacz wszystkie wpisy tego autora
Udostępnij ten artykuł:

WEEKLY NEWSLETTER

Dziękujemy za zapis do newslettera.
Błąd. Spróbuj ponownie.
BIZNES Co Trump może zmienić dla marihuany? Czy pomimo konserwatywnych poglądów Trupa, biznes konopny może skorzystać podczas jego obecnej prezydentury? Jest kilka przesłanek na to, że tak może się stać! admin21 stycznia 2025
BIZNES Amerykańskie lobby konopne łączy siły, by wspólnie walczyć o legal W USA The National Cannabis Roundtable i U.S. Cannabis Council łączą siły, tworząc US Cannabis Roundtable – potężny głos w walce o legalizację marihuany. Dlaczego skuteczne lobby jest kluczowe dla rozwoju branży konopnej i co polski biznes konopny od nich nauczyć? admin17 stycznia 2025
BIZNES Kanadyjska firma High Tide wchodzi do Niemiec. Zachęciła ich rosnąca liczba pacjentów i szybki rozwój rynku Liberalizacja przepisów dotyczących konopi w Niemczech przyciąga kolejne firmy z Kanady. High Tide Inc. ogłosiło inwestycję w lokalnego gracza – Purecan GmbH, otwierając sobie drzwi do jednego z najszybciej rozwijających się rynków w Europie. admin14 stycznia 2025
BIZNES Tilray dostarczy medyczną marihuanę do kolejnego kraju Tilray zdobywa kolejny rynek! Globalny potentat w branży medycznej marihuany będzie dostarczać swoje produkty do Luksemburga. admin7 stycznia 2025
BIZNES Nowe przepisy w Holandii. Czy legalna marihuana wpłynie na popularność coffeeshopów? Niektóre holenderskie coffeeshopy od 2025 roku będą oferować wyłącznie legalnie wyprodukowaną marihuanę w ramach trwającego eksperymentu. Sprawdź, co to oznacza dla klientów, właścicieli i przyszłości rynku. admin11 grudnia 2024
BIZNES Michigan: Sprzedaż legalnej marihuany przekroczy w tym roku 10 miliardów dolarów Rynek rekreacyjnej marihuany w Michigan odnotowuje dynamiczny wzrost. Od otwarcia rynku w 2019 roku sprzedaż zbliża się do imponującego pułapu 10 miliardów dolarów. Jakie czynniki napędzają ten sukces i co zmienia się w branży? Sprawdź! admin5 grudnia 2024
BIZNES Marka konopna Jaya-Z znika z rynku po 4 latach Marka konopna Jaya-Z, Monogram, po czterech latach zmagań na rynku, zakończyła działalność. Czy luksusowe jointy za 50 dolarów mogły przetrwać w tak konkurencyjnej branży? admin3 grudnia 2024
BIZNES Niemcy pomimo legalizacji importują coraz więcej medycznej marihuany Niemcy importują coraz więcej medycznej marihuany pomimo legalizacji. Sprawdź, co za tym stoi. Dowiedz się więcej o niemieckim rynku legalnych konopi. Justyna Walentynowicz27 listopada 2024