![CZY ERO MA DOBRE ZIOŁO ?! Przyłapaliśmy go NA ROBOCIE [WIDEO]](/static/ad1b4fd470aed56d17e9c2872e2d10a1/25257/CEB108C1-6B2B-4751-9260-0DCA1C90309C.jpg)
Kuchnia konopna jest dla każdego”. To hasło przewodnie nadchodzących warsztatów, podczas których uczestnicy będą przełamywać tabu, związane z gotowaniem z konopiami. „Wykorzystamy różne części konopi, od kwiatostanów, liści do nasion i produktów z nich powstających, jak olej czy białko. Chodzi o to, by uświadomić uczestnikom jak łatwo mogą wprowadzić konopie do swojej codziennej diety, a także, dlaczego warto to zrobić… „ dodaje autorka warsztatów, blogerka kulinarna i konopna influencera, Małgorzata Szakuła. Jej blog smilingspoon.pl to pierwszy w Polsce blog kulinarny poświęcony kuchni konopnej, jest też autorką konopnych książek kulinarnych, między innymi ostatnio wydanej pozycji „Konopie i marihuana w kuchni”.
Pierwsza edycja warsztatów cieszyła się sporym zainteresowaniem, uczestnikom spodobał się także format wspólnego gotowania online, bez potrzeby wychodzenia z domu. Udział w wydarzeniu to nie tylko okazja do pogłębienia praktycznych umiejętności gotowania z konopiami, oprócz części warsztatowej odbędzie się też godzinny wykład poświęcony właściwościom konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Całość odbywa się w kameralnej grupie do 15 osób, atmosferze wzajemnej wymiany doświadczeń i przede wszystkim świetnej zabawy.
Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się między innymi, jak przygotować domowe masło konopne infuzowane CBD / THC, inaczej ekstrakt z kwiatostanów konopi (siewnych lub indyjskich – czyli medycznej marihuany) w wybranym tłuszczu, który potem wykorzystamy w dwóch recepturach: makaronie z konopnym pesto, cukinią i pomidorkami cherry infuzowanym CBD / THC oraz konopnych pralinach z CBD / THC.
Oprócz konopnych infuzji uczestnicy poznają także potencjał kulinarny żywności z konopi siewnych. Wstępem będzie nauka przygotowania konopnego nabiału, na przykładzie konopnego mleka konopne i twarogu z nasion konopi. Z dań obiadowych z dodatkiem mąki konopnej uczestnicy przygotują gryczane bliny z wegańskim łososiem, kaparami i kremowym dipem z nasion konopi. Całą przygodę dopełni pyszne smoothie z mango z białkiem konopnym, które z pewnością przyjemnie pobudzi kubki smakowe. Łącznie będzie to wegańskich potraw z udziałem konopi.
Bo jest to niepowtarzalna okazja by zdobyć nową wiedzę praktyczną i teoretyczną od osoby, która zajmuje się tematem od wielu lat, no i wziąć udział w pierwszych takich warsztatach organizowanych w Polsce. W cenie warsztatu osoby otrzymują także książki autorki oraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw, marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5g suszu CBD czy herbatka konopna. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.